Koemelk: het eerste probleem voor een gezond lichaam

Koe

Het zal je niet ontgaan zijn dat er steeds meer plantaardige melksoorten in de supermarkt liggen. Een goeie ontwikkeling vind ik, want koemelk is eigenlijk niet geschikt voor mensen. Het is namelijk melk voor kalfjes, net als dat moedermelk voor baby’s is. En zoals je het vast met me eens bent, wij hebben niet hetzelfde DNA als dat van een kalf.

Het probleem met koemelk is dat vanaf je derde jaar, er nagenoeg geen lactase meer wordt aangemaakt door je lichaam. Lactase is het enzym dat lactose afbreekt. Je lichaam kan het dus niet goed verteren. En als je eigen fabriekje iets niet kan verwerken, dan heeft dat gevolgen.

Wellicht heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige mensen (zoals ik) altijd roepen ‘stop met het drinken van melk!’. Nou, komt ie:

Er zijn tal van aandoeningen die in verband worden gebracht met melkconsumptie. Heb je even?

  • huidproblemen zoals eczeem, acne en gordelroos
  • luchtwegaandoeningen
  • chronische verkoudheid (waarom zouden kinderen zo vaak verkouden zijn?)
  • bijholteontsteking
  • astma
  • hooikoorts
  • middenoorontsteking
  • migraine
  • diabetes bij kinderen
  • diarree
  • darmkrampen
  • opgezette buik 
  • winderigheid en gasvorming
  • maagpijn en maagkrampen
  • colitis (ontsteking aan de dikke darm)

Door het drinken van koemelk wordt een deel van ons immuunsysteem (IgA, = immunoglobuline) vernietigd. IgA bevindt zich in de darmwand en onderhoudt het darmslijmvlies. En een gezond darmslijmvlies is het allerbelangrijkst voor een sterk immuunsysteem. Wil je een beter immuunsysteem? Blijf dan weg van zuivel.

Melk, kaas, boter, room, yoghurt en andere zuivelproducten bevatten een flinke hoeveelheid vet, wat een belasting is voor je spijsvertering is, met name voor je lever. Ook bevordert het vet van zuivel in je bloed de vermenigvuldiging van virussen en bacteriën in je lichaam. Zuivel is een belangrijke veroorzaker van ontstekingen en allergieën, ook al gebruik je alleen biologische producten.

Het is een fabeltje dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen. Waarschijnlijk verzonnen door de gigantische melkindustrie waar Nederland natuurlijk dik geld aan verdient. De waarheid is namelijk dat melk juist de opname van belangrijke mineralen verhindert. Koemelk bevat 85% caseïne, een eiwit dat zwaar te verteren is. Doordat caseïne aan de darmwand (in de darmwand worden vitaminen en mineralen opgenomen) blijft kleven, verhindert dit juist de opname van vitaminen en mineralen, zoals vitamine B12. Ook bevat koemelk relatief veel fosfor wat calcium aan de botten onttrekt. En doordat de verhouding calcium:magnesium in melk ongunstig is (je hebt magnesium nodig voor de opname van calcium), wordt magnesium aan het lichaam onttrokken wat botontkalking tot gevolg heeft. Osteoporose is echt een veelvoorkomend probleem in Nederland!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dierenleed dat onlosmakelijk is verbonden met de zuivelindustrie…

EEN KALFJE VOOR EEN GLAS MELK

In Nederland worden jaarlijks honderdduizenden kalfjes geboren waar eigenlijk geen markt voor is. Koeien kunnen namelijk alleen melk geven als ze zwanger zijn geweest. Koeien worden ieder jaar kunstmatig geïnsemineerd, in totaal keer of zes in hun leven. Daarna gaan ze naar de slacht. Een kalfje dat wordt geboren wordt direct bij de moeder weggehaald om vervolgens kunstvoeding te krijgen. De melk die de koe voor haar kalf produceert, gaat naar mensen. Bizar toch als je er zo over nadenkt? Stiertjes die geboren worden zijn sowieso nutteloos en gaan meteen naar de slacht. Sommige kalfjes mogen opgroeien om vervolgens ook een melkkoe te worden. Zo niet, dan worden ze met zes maanden oud al afgemaakt. Wat voor een leven heb je dan?

Misschien denk je, ach het zijn maar koeien, maar wist je dat een moederkoe net als wij mensen gewoon ook gevoelens heeft? Dat ze letterlijk huilt wanneer haar kalf meteen naar de geboorte wordt weggehaald? Koeien hebben net als mensen een sterke band met hun kind. De scheiding is dan ook een zeer traumatische ervaring voor beiden.

Het leven van dieren in de vee-industrie is gruwelijk en gek genoeg weten we dat allemaal, maar we schakelen ons gevoel hiervoor uit. Want hoe erg we het ook vinden, de volgende dag kopen we allemaal wel weer een stukje vlees of een pak melk in de supermarkt. Mensen zijn heel selectief in het uitschakelen van hun empathie. Honden, katten, cavia’s en konijnen zijn huisdieren en kunnen we heel liefdevol vertroetelen. Andere dieren zijn er om op te sluiten, vet te mesten, te slachten en te eten. Waarom zijn we zo selectief?

Je hebt echt geen zuivel en vlees nodig om lekker en gezond te eten en drinken. Door vaker plantaardig te eten draag je in ieder geval niet of minder bij aan het dierenleed.

Terug naar Blog