Bewust eten
Hoe maak je gezonde keuzes?
We leven in een tijd waarin we bijna alles kunnen kopen wat je maar kunt bedenken. Een luxeprobleem zou je denken, maar het is juist een factor die heel veel mensen veel stress bezorgt waardoor ze juist de verkeerde keuzes maken. Dat is ook niet raar, want alle producten claimen ‘gezond’ te zijn, de een heeft haar focus op minder suikers, de ander op meer proteïnen en weer een ander claimt vol vitaminen en mineralen te zitten.
Maar hoe weet je dan wanneer iets echt gezond is? Je kunt natuurlijk jezelf hierin onderwijzen m.b.v. opleidingen of cursussen of het lezen van boeken over voeding. Kennis over voeding is nooit een overbodige luxe, want eten doe je elke dag tot aan je dood. Heb je daar geen zin in of geen tijd voor of vind je het gewoon lastig om te bepalen wat waarheid is? Dan zijn dit misschien een paar simpele tips die makkelijk te onthouden zijn:
- Kies voor producten met zo min mogelijk toevoegingen. Een appel is een appel en daar hoort niks aan toegevoegd te zijn, ook niet als het een verpakte appel is. Staat er een oneindig lange lijst aan ingrediënten? Zet het dan terug, dat wil je niet.
- Kies altijd voor vers. Ja ook als je weet dat veel vers fruit en groenten bespoten zijn (kies dus het liefst voor biologisch als je je dat kunt veroorloven). Diepvries is ook een goede keuze, maar minder lekker. Hier zitten veel meer voedingsstoffen in dan in een potje.
- Vermijd kant-en-klare maaltijden, deze zitten vol toevoegingen en zout en zijn vaak zo bewerkt dat er weinig voedingsstoffen meer in zitten.
- Leer etiketten lezen. Vaak staan er zoveel ingrediënten op de ingrediëntenlijst waarvan je de betekenis niet eens kent waardoor je eerder bent geneigd te denken dat het wel mee zal vallen. Er staan op internet genoeg artikelen en filmpjes met uitleg over etiketten. Het eerste ingrediënt is het hoofdbestanddeel, daarvan zit er het meeste in. Is het eerste ingrediënt suiker (of een van de andere namen van suiker), dan kun je er zeker van zijn dat je een suikerbommetje in je handen hebt.
- Vermijd de toevoeging MSG, E621, mononatriumglutamaat, glutamaat of gistextract, allemaal dezelfde namen voor dezelfde toevoeging (er zijn er zelfs nog meer). Dit additief is in vele landen verboden, maar niet in Nederland. Het zorgt voor vele gezondheidsklachten zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, allergieën, eczeem, hartkloppingen, hoge bloeddruk en meer. Het zorgt er ook voor dat je hersenen geen seintje meer krijgen dat je eigenlijk vol zit. Je eet er dus meer van zonder dat je lichaam het nodig heeft. Het zit dan ook vaak in bewerkte voeding zoals chips, koek en kant-en-klare maaltijden.

Onze planeet is zo ontworpen dat het alles biedt wat wij nodig hebben om te kunnen overleven. De makkelijkste houvast is dus Moeder Natuur. Komt het product van Moeder Natuur, dan is dat altijd je beste keus. Onthoud dat je zelf altijd je eigen gezondheid in handen hebt en ga na hoe belangrijk je je eigen gezondheid vindt. Jouw keuzes bepalen jouw welzijn.
‘One size fits all’ bestaat niet
De voedingsindustrie doet ons graag geloven dat wij mensen allemaal hetzelfde zijn en dat we er goed aan doen als we allemaal eten en leven volgens dezelfde richtlijnen. Als dat echt waar zou zijn, dan zouden er niet jaarlijks steeds meer mensen bijkomen met gezondheidsproblemen en dan zouden de zorgkosten ook niet ieder jaar stijgen.
Wanneer we ons altijd maar door anderen te laten adviseren zonder zelf te voelen en te luisteren naar wat we echt nodig hebben, dan raak raak je het contact met jezelf kwijt. Je kunt dan niet meer goed bepalen waar je lichaam echt behoefte aan heeft.
Er wordt zoveel beweerd en alles is waarschijnlijk een beetje waar. Maar als iedereen iets anders zegt en je zelf geen of weinig kennis hebt, dan zie je door de bomen het bos niet meer en ga je je lichaam overvoeden of ondervoeden om er vervolgens achter te komen dat je je niet beter of soms zelfs slechter gaat voelen. Een beetje advies kan geen kwaad, maar probeer vooral naar je eigen lichaam te luisteren. En onthoudt dat Moeder Natuur ons zo heeft ontworpen dat zij ons alles biedt zodat wij kunnen overleven.
Plantaardig of niet?
Als je gaat nadenken over wat je in je mond stopt, dan kom je er bijna niet onderuit om ook na te denken over het dierenleed wat er bij vlees, vis en zuivel komt kijken. Want het dierenleed dat is er, of je je ogen hiervoor sluit of niet. Van jongs af aan leren we dat een dierenleven minder waard is dan een mensenleven, een mens staat bovenaan de voedselketen. Als je kijkt naar hoe de natuur het heeft geregeld, staat niemand bovenaan de voedselketen en is het ene dier niet belangrijker dan het andere dier, maar maken we allemaal deel uit van het ecologische geheel. Hoe wij als mensen met dieren omgaan is gruwelijk en we dragen er allemaal aan bij.
Alleen in Nederland al worden er dagelijks ca. 1,8 miljoen dieren geslacht. Dat zijn er 75.000 per uur of 1250 per minuut. De helft is ongeveer onbruikbaar voor consumptie, dit zijn vaak de mannetjes (we eten geen stieren en ook geen hanen) en de koeien die bijvoorbeeld geen melk meer geven. Deze dieren leven in grote stallen, dicht op elkaar en zien in hun leven weinig tot geen daglicht. Kalfjes worden vlak na de geboorte weggehaald bij hun moeder. Het kalf krijgt kunstmelk en de melk van de koe is voor menselijke consumptie. Het leven van een dier dat is gefokt voor de vlees- of zuivelindustrie heeft absoluut geen noemenswaardig leven.
Bewustzijn gaat niet alleen over het besef van het eigen ik, het gaat ook over welke plaats jij in de wereld wilt nemen. Het is het besef van jou en jouw omgeving. Dus ook over hoe jij omgaat met andere mensen, het milieu en andere levende wezens. Hoe behandel jij anderen en hoe wil jij graag behandeld worden? Besef ook meteen dat niemand jou hoeft voor te schrijven hoe jij moet leven en wat je moet eten. Het gaat erom dat je bewust een bepaalde keuze maakt omdat deze keuze voor jou én je omgeving in alle opzichten de beste keuze is.
Wat heeft je lichaam nodig?
Als je kijkt naar de anatomie van de mens en dan met name naar het gebit en naar de spijsvertering, dan verschilt deze heel erg met dat van andere dieren. Een tijger heeft scherpe snijtanden om vlees mee te kunnen verscheuren. Een tijger heeft ook zeer sterk maagzuur en een kort darmstelsel, net als alle andere carnivoren, zodat het vlees geen kans krijgt om te gaan rotten en snel verteert.
Herbivoren (planteneters en grazers) hebben geen snijtanden en een zeer lang darmstelsel en hun speeksel bevat enzymen om koolhydraten af te breken. Ook frugivoren (fruit- en planteneters) hebben een lang darmstelsel, maar minder lang dan dat van herbivoren.
Anatomisch gezien lijkt de mens het meest geschikt voor een frugivoor dieet. Dat wil zeggen fruit, aangevuld met groenten en ander plantaardig voedsel zoals noten en zaden. Ons gebit, ons metabolisme, onze vertering en ons natuurlijk gereedschap (tanden en klauwen) wijst erop dat wij niet geschikt zijn om grote hoeveelheden vlees te verteren. Ook kan ons lichaam, als een van de weinige levende wezens op aarde, zelf geen vitamine C aanmaken. Vitamine C zit vooral in fruit en in groente en is nodig om je lichaam te beschermen tegen indringers zoals schadelijke bacteriën.