
Onlangs kocht ik een Vegan Milker, I know, de naam vind ik ook een beetje dubieus ;). Het leek me leuk om eens zelf plantaardige melk te maken, want bij ons gaan er wekelijks aardig wat pakken doorheen. Om zo te drinken, maar ook door ontbijtjes of baksels.
Deze Vegan Milker had ik al verschillende keren op een beurs voorbij zien komen, maar steeds niet gekocht. Toen ik hem weer zag in de nieuwsbrief van PuurMieke.nl, heb ik hem toch maar besteld. Ik kreeg er een gratis zak chufa’s bij. Say what? Ik had er nog nooit van gehoord, maar het wordt ook wel tijgernoot genoemd, alleen is het helemaal geen noot, want het is een knolgewas. Snap jij het nog?
Het product is supermakkelijk in gebruik. Het bevat een grote kan, een inzet met onderin een zeef waar de geperste pulp niet doorheen kan en een soort grote kegel die je als stamper gebruikt. Eerst vul je de kan met water (voor recepten en hoeveelheden moet je even op internet zoeken of kijk helemaal onderaan deze blog voor het recept dat ik uitprobeerde). Dan doe je de ingrediënten (bijv. havermout, rijst, noten, zaden enz.) samen met evt. kruiden en zoetmakers in het inzetje. Vervolgens maal je met een staafmixer (deze zit niet inbegrepen) de ingrediënten fijn. Als alles fijngemalen is, zet je de staafmixer opzij en duw je met de ‘kegel’ de pulp aan zodat het vocht eruit gaat.
En voilà, klaar is je plantaardige melk!
Je kunt de melk afgesloten in een (glazen) fles max. 4 dagen in de koelkast bewaren.
Recept
Het recept voor bovenstaande haver-chocolademelk:
1 liter heet water
50 gram havermout
15 gram kokosrasp
2 el rauwe cacaopoeder
3 medjouldadels
scheutje ahornsiroop naar smaak
snufje zout