
Voor taart kun je me altijd wakker maken! Een van mijn favorieten is deze heerlijke banoffee pie. Het duurt even om hem te maken, maar hij is het allemaal waard!
Je hebt nodig
Springvorm van 23 cm
Voor de bodem
100 gram amandelmeel
75 gram cashewnoten
100 gram havermout
10 medjouldadels
75 ml gesmolten kokosolie
2 tl vanille-extract
snuf zout
Voor de caramel toffee
300 gram medjouldadels
100 gram amandelpasta
1 el gesmolten kokosolie
1 el citroensap
1 tl vanille-extract
Voor de toplaag
3 bananen
2 blikjes kokosmelk (niet de light versie) - zet ze een nacht van tevoren op z’n kop in de koelkast
1 el ahornsiroop
snufje vanillepoeder
30 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
Zo maak je het
Leg een vel bakpapier op de bodem van je springvorm en vet de randjes in met wat kokosolie. Week de dadels (als ze wat hard zijn) 10 minuten in heet water. Maal in een keukenmachine de cashewnoten en de havermout grof-fijn. Ontpit de dadels en doe deze bij het cashew-havermoutmengsel en maal fijn. Voeg daar het amandelmeel, de kokosolie, snuf zout en vanille-extract aan toe. Maal tot een mooi geheel. Schep het mengsel in de springvorm en verdeel het evenredig in de vorm. Gebruik de achterkant van een lepel om het mengsel aan te drukken. Ze de taart nu in de koelkast tot je klaar bent met de toffeelaag.
Voor de tweede laag week je de dadels (alleen als ze niet helemaal zacht zijn) weer 10 minuten in heet water. Ontpit ze en doe ze dan in de keukenmachine samen met de amandelpasta, kokosolie, citroensap en vanille-extract en meng alles tot een gladde karamel. Is de laag te dik (wil je keukenmachine niet meer mengen of blijft het mengsel klonterig?), voeg dan een eetlepel water toe (of meer indien nodig).
Haal de springvorm uit de koelkast en bestrijk de toffeelaag over de bodem. Als het mengsel te plakkerig is, maak dan de bolle kant van een lepel nat en probeer het zo gelijkmatig te verdelen. Zet de springvorm weer terug in de koelkast.
De kokosroom maak je pas op de dag dat je de taart serveert. Je kunt de bodem en de toffeelaag dus bijvoorbeeld al een dag van tevoren maken.
Schep de bovenste laag van de kokosmelk (dus het dikkere gedeelte) in een kom, voeg 1 el ahornsiroop toe en een snufje vanillepoeder en klop het met een elektrische mixer tot een dikke room.
Haal de taart uit de vorm en snijd de banaan in plakjes. Verdeel deze over de taartbodem. Doe nu de slagroom in een spuitzak (als je dat hebt, anders schep je het gewoon over de taart) en spuit over de banaanlaag. Rasp de chocola over de kokosroom en zet de taart terug in de koelkast tot je hem serveert.
EET SMAKELIJK!