Buddhabowl

Buddhabowl

Een buddhabowl kun je op allerlei manieren maken. Dat is het fijne van dit gerecht, het verveelt nooit, en je gebruikt gewoon wat je in huis hebt! Meestal zet ik alles in verschillende bakjes op tafel zodat iedereen zelf kan kiezen wat hij wilt. Mijn kinderen moeten dan (naast komkommer) minimaal twee soorten groenten kiezen. En ondanks dat, is dit een van hun favoriete gerechten! Het enige nadeel…je bent er wel wat tijd aan kwijt.

Je hebt nodig (voor de buddhabowl op deze foto)

300 gram volkoren basmati- of pandanrijst (4 prs)
1 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
1 aubergine
1 broccoli
250 gram kastanjechampignons
1 komkommer
1 avocado
1 klein blikje mais
1 bakje milde kiemgroenten
1 blok tempeh van 250 gram
1 teentje knoflook
100 ml sojasaus
1 el ahornsiroop
sesamzaadjes

Zo maak je het

Was alle groenten. Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de steel en de zaadjes. Leg ze op de bakplaat met de buitenkant naar boven. Zet ze in de oven voor minimaal 20 minuten. De exacte griltijd hangt af van je oven en hoe vers de paprika’s zijn. Ik haal ze er pas uit als de schil op sommige plekken zwart is.

Om alles op tijd warm te serveren, moet je het een beetje goed timen. Het beste kun je alles klaarzetten, gesneden en gewassen en dan begin je met grillen want dat kost de meeste tijd. Tussendoor doe je de rest.

Snijd de tempeh in blokjes. Maak een marinade van de sojasaus, 1 teentje geperste knoflook en een el ahornsiroop. Marineer de stukjes tempeh ongeveer 20 minuten.

Snijd de courgette en de aubergine in plakken of repen. Bestrijk ze aan beide kanten met wat olijfolie. Deze gril je straks in een grilpan of in een contactgril. Als je geen grilpan of contactgril hebt, dan kun je ze ook op een bakplaat leggen en halverwege omdraaien. Ze krijgen dan alleen niet van die lekkere grilstrepen.

Snijd de roosjes van de broccoli en doe deze in een pan met water. De kooktijd voor de broccoli is 4 minuten. Deze kun je dus vlak voordat je klaar bent met alles koken.

Snijd de champignons in plakjes als je geen voorgesneden exemplaren hebt gekocht. En snijd de komkommer en de avocado ook in plakjes.

Begin nu met het grillen van de courgette en aubergine. Ondertussen bak je de tempeh in een koekenpan op laag vuur bruin. In een andere koekenpan bak je de champignons in een beetje olijf- of kokosolie. Kook de rijst volgens de aanwijzigingen op de verpakking.

Als de paprika’s klaar zijn, laat ze dan een beetje afkoelen. Daarna kun je met gemak de schil eraf halen. Snijd ze vervolgens in reepjes.

TIP: alles wat je gegrild hebt, kun je op een bord leggen met wat alufolie er overheen zodat het wat langer warm blijft.

Serveer de buddhabowl met rijst, de gegrilde groenten, broccoli, champignons, tempeh, kiemgroenten, avocado, maïs en wat sesamzaadjes.

Het kost wat tijd en inspanning, maar ik beloof je, het is echt de moeite waard!

EET SMAKELIJK!

Terug naar Recepten