
Jackfruit is een van de beste plantaardige vleesvervangers. Het heeft niet veel smaak en daarom kun je het precies zo marineren zoals je wilt. Het vervangt bijvoorbeeld kipreepjes of tonijn in een salade. Kies altijd voor de jonge, groene jackfruit op water, niet op siroop. Het is te koop bij de toko en bij sommige supermarkten.
De fluffy buns komen ook bij de toko vandaan, je koopt ze bevroren. Een nadeel, er zit palmolie in. Dus hopelijk worden er snel buns op de markt gebracht waar dit niet in zit. Liever een ander broodje? Een speltpita is een prima alternatief!
Je hebt nodig (voor 3-4 buns)
3 of 4 baobuns
1 blik jonge jackfruit op water
125 ml bbq-saus (ik gebruik die van Callowfit)
1 sjalotje
1 teen knoflook
1 el liquid smoke (te koop bij de toko of online)
2 handjes ongezouten pinda’s
1 zakje peen julienne
1 zakje gesneden spitskool
1 bosui
ZO MAAK JE HET
Stoom de buns in een stoommandje in 10 minuten gaar.
Spoel de jackfruit af in een vergiet en laat goed uitlekken. Als je een keukenmachine hebt, kun je de jackfruit daar in doen en een paar keer op de pulse-knop drukken om hem zo fijn te snijden. Let op dat het niet té fijn wordt, het moeten wat grovere stukjes zijn. Heb je geen keukenmachine? Trek dan de stukjes jackfruit uit elkaar en haal de harde stukjes en pitjes eruit.
Snipper het sjalotje en bak deze in een wokpan samen met een teen knoflook. Voeg de jackfruit eraan toe en bak die een paar minuutjes op laag vuur. Voeg de bbq-saus en de liquid smoke toe, roer goed door elkaar en laat ongeveer 5 minuutjes pruttelen.
Rooster de pinda’s in een koekenpan goudbruin en snijd het bosuitje fijn.
Doe in elk broodje wat spitskool en wat peen julienne, schep er wat bbq-jackfruit op en garneer met wat geroosterde pinda’s en gesneden bosui.
EET SMAKELIJK!