
De geur van speculaas door je huis maken de donkere dagen echt een stuk beter te verdragen. Daarom begin ik het donkere-dagen-seizoen altijd met deze heerlijke gevulde speculaas. En deze is echt een gezond alternatief voor die uit de supermarkt. Dus neem gerust twee stukjes bij de thee ;)
Je hebt nodig
Voor het amandelspijs
125 gram amandelmeel
125 gram dadels, 10 min. geweekt in heet water
1/2 tl citroenrasp
Voor het deeg
110 gram havermeel
110 gram speltmeel
100 gram ontgeurde kokosolie (ik gebruik Royal Green)
75 gram kokosbloesemsuiker
3 el speculaaskruiden
1 tl bakpoeder
50 ml amandelmelk
1 el appelstroop
amandelen voor garnering
Zo maak je het
Eerst maak je de amandelspijs: doe het amandelmeel, de dadels en de citroenrasp in een keukenmachine of blender en mix tot je geen stukjes dadel meer ziet. Schep het over in wat vershoudfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
Voeg in een kom (van een keukenmachine) het havermeel, speltmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en kokosbloesemsuiker in een kom en meng door elkaar. Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg deze toe samen met de amandelmelk en een eetlepel appelstroop. Meng alles goed door elkaar. Maak er een bal van, doe er wat vershoudfolie omheen en leg het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in twee stukken en maak er ballen van, het ene stuk (dit wordt de bovenkant) moet iets meer zijn dan de onderkant. Rol met een deegroller (of een wijnfles als je die niet hebt) de kleinere deegbal uit tot een rechthoek of vierkant. Pak het amandelspijs uit de koekast en verdeel dit over de lap deeg, gebruik de deegroller om het te verspreiden. Rol dan de andere deeglap uit tot een rechthoek of vierkant en plaats deze daar bovenop. Zorg dat de randjes goed aansluiten en dat de vulling niet meer zichtbaar is. Druk er tot slot wat amandelen in.
Zet de koek ongeveer 20-25 minuten in de oven.
Je kunt hem een week bewaren in een luchtdichte trommel.
EET SMAKELIJK!