Panbrood met olijven, kappertjes en pistachenootjes

Panbrood olijven

Wat is er lekkerder dan de geur van versgebakken brood? De geur van versgebakken brood in je eigen huis natuurlijk ;) Voor dit panbrood heb je geen broodbakmachine nodig, wel een braadpan met een deksel.

Je het nodig

300 gram speltbloem
100 gram havermeel
10 gram gist
300 ml lauwwarm water
20 ml olijfolie
50 gram pistachenootjes
3 el kappertjes
50 gram zwarte olijven
50 gram groene olijven
1 tl Himalayazout of zeezout

Zo maak je het

Doe de speltbloem, havermeel, zout en gist in een kom en meng door elkaar. Voeg dan de olijfolie en het water toe en meng weer goed door elkaar. Het mag een beetje plakkerig zijn, maar niet té plakkerig. Voeg in dat geval wat extra bloem of meel toe. Is het te droog? Voeg dan nog een beetje water toe. Roer nu de olijven, kappertjes en pistachenoten door het deeg.

Bedek de kom met een vochtige theedoek en zet het op een warme plek weg (niet in het volle zonlicht, maar wel bijv. naast de verwarming). Laat het deeg ongeveer 8 uur rijzen. Mag langer, maar niet langer dan 15 uur.

Bekleed een braadpan met een vel bakpapier. Haal het deeg uit de kom (doe evt. wat bloem op je handen zodat het niet aan je handen blijft plakken), maak er een bal van en leg het in de braadpan. Laat het nog een half uur rusten.

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet de braadpan met het deeg én met deksel 45-50 minuten in de oven. De laatste 5 minuten kun je het deksel eraf halen zodat de bovenkant wat bruiner wordt.

Het brood is 2 dagen lekker, daarna kun je het nog 2 dagen bewaren, maar doe het dan wel even in de broodrooster voordat je het gaat eten. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten, wordt het sneller droog.

EET SMAKELIJK!

Terug naar Recepten