Pita gyros van oesterzwammen met knoflookmayo

Pita gyros van oesterzwammen

Het recept van de vegan gyros komt uit het e-kookboek van mijn favoriete lunchroom in Alphen aan den Rijn ‘Healthy & Joy’. Als je het nog niet kent, is het zeker de moeite waard om er eens langs te gaan. Ze zitten tegenwoordig ook in Amersfoort ;)

Dit gerecht is zó lekker dat zelfs de grootste vleeseter hiervan zal genieten!

Je hebt nodig (voor 2 personen)

150 gram oesterzwammen
2 el gyroskruiden*
scheutje rijstolie

2 spelt-pitabroodjes
10 cherrytomaatjes
1/4 komkommer
handje veldsla
2-3 el vegan mayonaise (bijv. van Helleman)
1 klein teentje knoflook
1 el water

*voor de gyroskruiden
2 tl himalayazout
2 tl paprikapoeder
2 tl gerookte paprikapoeder
1/2 tl gemalen peper
8 tl oregano
6 tl tijm
1 tl ceylon kaneel
4 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder

Zo maak je het

De gyroskruiden

Meng alle ingrediënten door elkaar en bewaar in een weckpotje. Je kunt hier meerdere keren van eten.

De knoflookmayo

Doe de vegan mayonaise in een kommetje, pers hier een klein teentje knoflook in uit en roer dit samen met 1 el water door elkaar.

De vegan gyros

Trek dunne reepjes van de oesterzwammen, ze scheuren heel makkelijk in de juiste vorm. Doe ze in een kom, voeg een scheutje rijstolie (of olijfolie) toe en 2 el gyroskruiden en roer door elkaar. Bak ze in een pan mooi bruin.

De pita gyros

Doe de pitabroodjes in de toaster. Laat ze even afkoelen als ze eruit komen. Snijd ondertussen de tomaatjes in tweeën, halveer de komkommer en snijd hier plakjes van (je hebt nu dus halve plakjes). Snijd de pita voor de helft open en smeer wat knoflookmayo in het broodje. Doe er vervolgens wat sla in en een paar plakjes komkommer. Schep hier de gyros op en prop nog wat halve tomaatjes tussen het broodje. Schep er een eetlepel knoflookmayo op en je broodje is klaar!

EET SMAKELIJK!

Terug naar Recepten