
Voor vegans is tempeh bijna onmisbaar. Van zichzelf heeft het niet veel smaak, maar met een beetje goede marinade wordt het een goddelijk gerecht!
Deze sticky tempeh kun je bij elk willekeurig gerecht eten: rijst noedels, groenten, friet. Je kunt eindeloos variëren! Be your creative self ;)
Je hebt nodig (voor 4 personen)
Voor de sticky tempeh
250 gram tempeh
6 el sojasaus
5 el tomatenketchup zonder suiker (bijv. van Jean Bâton)
5 el bbq-saus zonder toevoegingen (bijv. van Callowfit)
2 el agavesiroop
1 sjalot
1 teen knoflook
chilipeper
Voor de rijst met groenten
300 gram volkoren pandan- of basmatirijst
200 gram sugarsnaps
1 grote broccoli
2 el sojasaus
1 el sesamzaadjes
Zo maak je het
Maak eerst de marinade voor de tempeh. Snipper het sjalotje, pers de teen knoflook fijn en doe deze samen met de overige ingrediënten behalve de tempeh in een kom. Roer goed door elkaar. Snijd de tempeh in blokjes en doe deze in de marinade. Meng het goed door elkaar en zet weg voor 30 minuten zodat het goed kan intrekken. Roer af en toe nog even om.
Bak de tempeh in 10-15 minuten op laag-middelhoog vuur gaar. Roer regelmatig om te voorkomen dat de blokjes aanbranden. De saus moet langzaam dikker worden en uiteindelijk aan de tempeh blijven plakken.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de sugarsnaps en verwijder de uiteindjes. Doe ze in een pan met water en laat 4 minuten koken. Was de broccoli en snijd deze in roosjes. Doe ze in een pan met water en kook deze ook 4 minuten. Giet de groenten af en roer de sojasaus en de sesamzaadjes door de broccoli.
Garneer evt. met nog wat sesamzaadjes.
EET SMAKELIJK!