Sajoer boontjes

Sajoerboontjes

Indische gerechten doen me altijd aan vroeger denken. Mijn oma maakt op haar verjaardag altijd een Indische rijsttafel voor de hele familie. Er stond van alles, er was letterlijk voor ieder wat wils. De sajoer boontjes kan ik me nog goed herinneren. Dit was iets wat de volwassenen aten, want voor de kinderen was het te pittig. Toen ik ouder werd, at ik de boontjes wel; heerlijk!. Mijn oma is inmiddels de 90 gepasseerd en rijsttafels maken doet ze al jaren niet meer. Gelukkig weet ik nu zelf hoe het moet en heb ik inmiddels een recept gemaakt dat aardig in de buurt komt van de nostalgische boontjes van oma!

Je hebt nodig (voor 3-4 personen)

400 gram sperziebonen
1 ui
200 ml kokosmelk
100 ml water
1 tl kokosbloesemsuiker
1 el ketjap (de biologische ketjap manis van Yakso is er een zonder meuk!)
1 teen knoflook
2 tl sambal
1 stukje gember van 1 cm
1 el kokosmeel

wokpan met deksel

Zo maak je het

Voor de boemboe doe je de ui, gember, knoflook, sambal, suiker en ketjap in een keukenmachine en maal je deze helemaal fijn. Verhit in een wokpan een beetje kokosolie en bak hierin de boemboe een paar minuutjes op laag vuur. Voeg dan de sperziebonen toe en bak deze even mee. Roer ze goed om in de boemboe. Voeg dan de kokosmelk toe en het water, roer het door elkaar en laat het geheel met gesloten deksel ongeveer 10 minuten sudderen. Schep af en toe om.
Zijn de boontjes gaar? Voeg dan 1 el kokosmeel toe om de saus wat dikker te maken als je wilt.

Serveer met rijst en garneer met wat chilipeper en gebakken uitjes.

EET SMAKELIJK!

Terug naar Recepten