
Toen ik besloot helemaal vegan te gaan eten, dacht ik dat ik ei toch wel het meest zou missen. Het heeft zo’n eigen smaak dat ik dacht dat het moeilijk te vervangen was. Uiteindelijk mis ik het nooit, maar deze vegan eiersalade is echt wel een goeie vervanger. Ok, het is geen ei en de structuur is anders, maar de smaak komt wat mij betreft goed in de buurt van het origineel.
Je hebt nodig
1 blok biologische tofu (375 gram)
3 grote el vegan mayonaise (ik gebruik die van Helleman)
1 el gladde mosterd
wat verse bieslook
1/2 tl kala namak (ook wel zwart zout genoemd, al is het roze van kleur)
1 tl kurkumapoeder
Zo maak je het
Haal de tofu uit de verpakking en laat hem goed uitlekken. Rol hem op in een stuk keukenpapier, duw er een aantal keer op zodat het papier het vocht opneemt. Herhaal dit nog een keer. Voelt hij niet meer zo nat aan? Snijd hem dan in de lengte in vier dunne plakken. Als de tofu toch nog wat vochtig blijkt, duw dan met wat keukenpapier het overtollige vocht eruit. Snijd de plakken nu in dunne reepjes en snijd die vervolgens weer in piepkleine blokjes. Dit is eigenlijk het meeste werk ;)
Doe de tofu in een kom en voeg de mayonaise en mosterd toe en roer goed door elkaar. Knip wat sprietjes bieslook klein boven de kom. Voeg zoveel toe als jij lekker vindt. Voeg tenslotte de kala namak en de kurkuma toe en roer weer goed door elkaar. Proef of hij zo goed op smaak is. Klaar!
P.S. de kala namak kun je niet vervangen door ‘gewoon’ zout. Kala namak heeft namelijk een zwavelachtige geur en smaak die aan eieren doet denken.
EET SMAKELIJK!