
In Thailand heb ik de lekkerste Pad Thai ooit gegeten. Het origineel is met ei, maar deze versie is helemaal vegan!
Je hebt nodig
240 gram dikke rijstnoedels (ik gebruik de zilvervliesrijst-noedels van Fairtrade)
4 lente-uitjes
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 bakje taugé
1 blok biologische tofu
2 handjes ongezouten pinda’s
1 limoen in vieren gesneden voor garnering
Voor de tofu-marinade:
1 teentje knoflook
75 ml sojasaus
1 el ahornsiroop
Voor de pad thai saus:
2 tl tamarindepasta
3 el sojasaus
1 el ketchup
2 tl rijstazijn
sap van een halve limoen
20 ml water
1 el kokosbloesemsuiker
Zo maak je het
Maak eerst de marinade voor de tofu. Doe de sojasaus, ahornsiroop en een geperst teentje knoflook in een schaal en roer door elkaar. Snijd de tofu in blokjes en leg ze in de marinade. Zorg dat alle blokjes goed gemarineerd worden. Roer af en toe om.
Voor de pad thai saus doe je alle ingrediënten hiervoor in een kommetje en roer je dit met een vork goed door elkaar. Zet even weg.
Rooster de pinda’s kort in een koekenpan bruin. Pas op, ze verbranden snel! Leg ze op een bord om af te koelen.
Verwarm in een grote koekenpan wat (kokos)olie en bak hierin de tofu op laag-middelhoogvuur mooi bruin. Snijd de sjalotten en de lente-uitjes fijn. Verwarm in een wokpan een beetje (kokos)olie en fruit hierin de sjalotten en 3 lente-uitjes (bewaar er 1 voor garnering) glazig. Voeg halverwege de twee geperste knoflookteentjes toe. Zet ondertussen een pan water op en breng aan de kook. Haal van het vuur als het kookt en voeg de rijstnoedels toe. Laat ze 4 minuten in de pan zacht worden (of volg de aanwijzingen op de verpakking). Spoel de rijstnoedels af met koud water en doe ze erbij in de wokpan. Roer even goed door elkaar en voeg dan de pad thai saus toe. Roer weer goed door elkaar.
Schep wat noedels op een bord en schep daar wat tofu overheen. Garneer met taugé, geroosterde pinda’s, het overige lente-uitje en een kwart limoen.
EET SMAKELIJK!